Гашуун хүнс эрүүл мэндэд сайн, ялангуяа элгэнд эерэгээр нөлөөлж дархлаа сайжруулдаг. Элэг маш чухал эрхтэн бөгөөд цусыг токсиноос цэвэрлэж бодисын солилцоонд оролцдог. Гашуун хүнсэнд агуулагддаг алкалоидууд, флавоноидууд зэрэг нэгдэл нь цөс ялгарлыг эрчимжүүлж өөх тосыг шингэхэд тусалж элгийг цэвэрлэдэг. Түүнээс гадна гашуун амттай хүнс бол дархлааны системийг бэхжүүлнэ, үрэвслээс сэргийлнэ, хоолны дуршлыг сайжруулна, жингээ хянахад тусална.
Гашуун ногоо: гашуун перец, брокколи, кресс-салат, руккола.
Гашуун жимс: нимбэг, грейпфрут, гашуун апельсин.
Гашуун халуун ногоо, амтлагч: куркум, яншуй, розмарин, тунхуу (хрен).