“Хүмүүсийн сэтгэл санаанд хоол хүнс хүчтэй нөлөөлдөг. Тэжээлийн зарим бодис уураг тархийг тайвшруулж аз жаргалтай болгодог бол эсрэгээр уур уцаар төрүүлж түгшээдэг хүнс ч бий” гэж Америкийн хоол зүйч, судлаачид мэдэгдлээ. Иймээс сэтгэл санааны байдалд нөлөөлөх, хоолны дуршлаа өөрчлөхийг хүсвэл тодорхой хүнсний бүтээгдэхүүн хэрэглэхэд хангалттай аж. АНУ-ын Огайо мужийн Эрүүл мэндийн их сургуулийн эрдэмтэд “Омега-3 тосны хүчил бол уйтгар гуниг, сэтгэлийн түгшүүрийг багасгахад хамгийн тохиромжтой тэжээлийн бодис” гэсэн дүгнэлт гаргажээ.
“Омега 3” агуулдаг хүнс гэвэл: маалингын үр, хушга, чиагийн үр, улаан загас.
Түгшүүр өдөөх хүнс: кофе хэтрүүлэх, энергийн коктейль хэтрүүлэх, уураг бага хэрэглэх, магний дутагдал, саахар хэтрүүлэх, хурдан шингэдэг нүүрс-ус их хэрэглэх.
Уйтгарлаж гуниглавал идэх хүнс: йогурт, шоколад, бууцай, киноа.
Стрессвэл идэх хүнс: брокколи, гүйлс, овъёос, цацагт хяруул.
Ядарсан үед хэрэглэх хүнс: гадил, авокадо, хулд загас, хумус.
Уурласан үед хэрэглэх хүнс: өндөг, цоохор майлз, балжингарма, фисташки самар.