* Зөрөг цэцгийн булцууг жижиглэж бэлдэнэ. Түүнээс 1 хоолны халбагыг авч, дээр нь эмийн бамбайн үндэс, хиагийн үндэс, цэгцүү, дягилийн үндсээс тус бүр 1 хоолны халбагыг нэмнэ. Энэ холимгоос 1 хоолны халбагыг авч 200 мл буцалсан усанд хийж таглаад 15 минут байлга. Дээр нь нимгэн хальс тогтсоны дараа шүүнэ. Мэдрэл хэт өдөөгдөх, ядарсан үед энэ хандаас 1 стаканыг бүлээнээр уугаарай.
*Ганга, эмийн бамбайн үндэс, зөрөг цэцгийн булцуу, цэгцүүг тэнцүү хэмжээтэй авч холино. Халуун саванд 2 хоолны халбага холимог хийж 500мл буцалсан халуун ус хийж 1 цаг байлга. Аян замд гарахын өмнө, мөн замд явахдаа тал стаканыг ууна.
* Зөрөг цэцгийн булцуунаас 1 хоолны халбагыг авч 1 стакан буцалсан ус нэмж таглаад 10 минут байлгана. Үүнийг шүүж өдөрт 2 удаа хоол идэхийн өмнө тус бүр тал стаканыг ууна.