Эслэгээр баялаг, эрүүл хүнс тогтмол хэрэглэхэд цадсан мэдрэмж амархан төрж хоол боловсруулах системийг дэмжин биеийн жин мэдэгдэхүйц буурдаг. Эсрэг тохиолдолд эрч хүч саарах, чихрийн шижин ба үрэвсэл үүсэх эрсдэл нэмэгдэх, турах явц удаашрах зэрэг сөрөг талтай. Хүн өдөрт 2000 калори хүнс хэрэглэдэг бол 28 грамм эслэг хэрэглэх ёстой гэж “FDA” үздэг. “Eat This! Not That!” портал эслэгийг хамгийн их агуулдаг хүнсний бүтээгдэхүүний жагсаалт гаргасныг хүргэж байна:
1. Цагаан шош
2. Чэс
3. Хар шош
4. Чиагийн үр
5. Буталсан вандуй
6. Бөөрөлзгөнө
7. Сэвэг, зарам
8. Байцаа
9. Үхэр бөлжиргөнө
10. Ногоон вандуй, хорхиног
11. Задийн хулуу (мускатная тыква)
12. Улаан шош
13. Нут
14. Маалингын үр
15. Пастернак.
16. Анар жимсний үр
17. Лийр
18. Алим
19. Апельсин
20. Авокадо
21. Гадил
22. Хатаасан илжгэн чих
23. Лаазалсан хулуу
24. Нунтаг какао
25. Брокколи
26. Артишокийн гол
27. Улаан хүрэн төмс
28. Батат
29. Лууван
30. Хивэг, шигшдэсийн нэвс
31. Бүтэн овес
32. Бүхэл үрийн талх
33. Бүхэл үрээр хийсэн гоймон
34. Булгур
35. Овъёосны нэвс
36. Тефф
37. Попкорн
38. Арвай
39. Шарсан шош
40. Эдамаме
41. Буурцаг, вандуй
42. Миндаль
43. Фисташки