Зөгийн бал: 200 мл буцалсан, бүлээн усанд 2 цайны халбага зөгийн бал хийж өдөрт 2-3 удаа уувал ходоодонд сайн.
Хар луувантай унд: 1 стакан зөгийн бал, 1 стакан хар луувангийн шүүсийг (черная редька) холино. Үүнээс өдөрт 3 удаа тус бүр 1 хоолны халбагыг уухад ходоод, элэг, цөсний өвчнөөс сэргийлж хоол боловсруулах эрхтэн болон дэлүүний үйл ажиллагааг сайжруулдаг.
Зөгийн балтай ханд: Нугын хошоонгор 35 грамм, бамбайн үндэс 35 грамм, зөрөг цэцэг 30 граммыг бэлдэж бүгдийг холино. 1 стакан холимог дээр 0,5 литр халуун ус хийж тагла. 30-40 минутын турш хандалж идээшүүлэх ёстой. Зөгийн балыг 200 мл ханданд 1 хоолны халбага орохоор тооцон нэмнэ. Хоол идэхийн өмнө энэ хандыг бүлээнээр өдөрт 3 удаа тус бүр 100мл ууна. Мөн цөс хөөхөд тустай.
Алимын шүүс: 100 мл алимын шүүсэнд 1 цайны халбага зөгийн бал хийж хутга. Үүнээс өдөрт 2-3 удаа элэгний болон цөс ялгаруулах замын өвчний үед ууж болно.